*
15.05.2024
Z PLOCHY | Daniel Holzer po zápase v Mladé Boleslavi
14.05.2024
TISKOVKA | Pavel Juroška po zápase v Mladé Boleslavi
14.05.2024
TISKOVKA | Jan Baránek po zápase v Mladé Boleslavi
13.05.2024
Rozhovory | Mladá Boleslav - Slovácko
12.05.2024
Z PLOCHY | Milan Heča po zápase v Plzni
 
Jméno:   Heslo:  
 
*
Registrujte se v mapě fanoušků!
V mapě je celkem 980 fanoušků
*
Poslední články:
07.11.2019, čtvrtek, 08:00
Limitovaná edice mikin FCS JEDEN KRAJ - JEDEN KLUB
17.07.2019, středa, 13:03
Poslední možnost nákupu permanentek do Sektoru B3
14.01.2019, pondělí, 13:01
Do nového roku s novou bundou Sektor B3!
Poslední článek v blogu:
30.10.2020, pátek, 11:02
1. FC Slovácko získalo vý...
Poslední video
18.02.2020- Fanoušci v zápase proti Baníku
Poslední fotogalerie
05.02.2016- Fanaticos Cup 2016
*
07.05.2024
Fanoušci v zápase proti Spartě podruhé
23.04.2024
Fanoušci v zápase proti Plzni
10.04.2024
Fanoušci v zápas proti Slavii
28.02.2024
Fanoušci v zápase proti Spartě
15.02.2024
Fanoušci v zápase proti Pardubicám

Ostrava vs Slovácko

Přihlaš se na výjezd

26.05.2024 od 16:00

Městský stadion Vítkovice

Přihlášeno
13
fanoušků

“Fandíte slušně,“ vyzdvihuje fanoušek Jablonce

01.10.2011, sobota, 22:16
kotel_vlajky.jpg

Vážení příznivci slováckého fotbalu, web fanaticos.cz dostane od tohoto období svěží nádech a vy se můžete těšit na mnohem bohatší obsah. Na řadu přijde řada nových rubrik a dnes si dovolím začít jednou z nich, půjde o takovou obnovenou premiéru. Svého času Mirek zprostředkovával interview s fanoušky soupeřů a já se teď k této myšlence vracím. Při nejmenším určitě není na škodu přečíst si pohled na naši fans scénu z jiných táborů a mnohdy může jít i v jiných ohledech o velmi zajímavé názory. V pondělní dohrávce Slovácko čeká velmi silný celek Jablonce, a tak logicky v tomto prvním obnoveném vydání přináším povídání s příznivcem severočeského týmu Tomášem, který si velmi ochotně vyhradil čas na třináct otázek a vy si teď níže velmi zajímavý rozhovor můžete přečíst.

Jaká je tvá fanouškovská “kariéra“ a jakou roli má u tebe fotbal momentálně ?
S kamarádem jsem začal chodit v Jablonci na fotbal od roku 1985, kdy nám bylo deset let. S výjimkou několika málo zápasů jsme od té doby byli skoro na všech domácích zápasech A-teamu. Takže pamatujeme Jablonec ve třetí lize (ČFL) a jeho postup přes druhou ligu do první, kde nastupujeme pravidelně od roku 1994. Pravidelně chodíme do kotle, kromě asi dvou sezon, kdy jsme se snažili povzbuzovat s partou dalších lidí z B tribuny. Do kotle jsme se vrátili po jeho přesunu na hlavní tribunu na současnou pozici (předtím byl kotel na opačné straně tribuny a fandění se vytrácelo, protože stadion z jedné strany není uzavřen - proto jsme fandění na B tribuně vnímali jako účinnější). Fotbal je můj velký koníček, sám jsem jej aktivně hrával (na vojně jsem byl v širším kádru divizního Stříbra a potom i třetiligových Karlových Varů - mimo jiné s Pavlem Kučerou, současným brankářem Budějovic, ale nastupoval jsem sporadicky v přátelácích, putoval jsem spíš po hostováních). Ve třiceti jsem s tím sekl úplně a začal se věnovat rodině a současné práci. Český fotbal sleduji skoro na všech úrovních, zahraniční mě moc nebere, ale sleduji legionáře a hlavně jablonecké odchovance nebo hráče, kteří prošli Jabloncem.

Kolik přibližně členů čítá kotel při vašich domácích zápasech a jak bys popsal a zhodnotil ultras prezentaci jabloneckých vlajkonošů ?
Do jabloneckého kotle momentálně chodí odhadem 200-300 fanoušků. V novodobé historii je to celkem slušné číslo, ale pamatuji si tisíce fanoušků v kotli na jižní straně ve druhé lize a v prvních sezonách v první lize. Potom jsme si prošli jakýmsi obdobím temna, ale postupně se to začíná zlepšovat, i když to pořád ještě není zdaleka to, co bývalo. Řekl bych, že těch aktivních, co se starají o chorea, vlajky atd. je kolem padesáti. Chorály se vymýšlejí stále nové, některé se chytnou, některé ne, ale v tomhle směru si myslím, že to „zdravé“ jádro fanoušků je aktivní a věnují tomu dostatečně svůj volný čas. O chorea se dříve starala parta fanoušků okolo absolventa jablonecké umělecké průmyslovky (Ondrasche), teď už řekl bych na to nemá čas, je to znát, ale i tak se jeho nástupci snaží. Každopádně srdcem a duší kotle je rozhodně Beny, s jeho supportem je fandění vždycky nejlepší. Mezi další ikony kotle bych rozhodně zařadil mé kamarády Martina a Jirku, dále pak Guru, Elvise, Dana atd. nebo Rudu, který nevynechá snad jediný výjezd, často po vlastní ose. Určitě jich je víc, některé osobně neznám.

Jablonecký tým atakuje čelo tabulky a hraje atraktivní fotbal, ale neodráží se to na počtu diváků. Proč dle tvého názoru domácí zápasy Jablonce nemají stabilně početnější publikum ?
Tak upřímně toto je jedna z věcí, kterou doteď moc nechápu, protože poslední 2-3 sezony máme rozhodně nejkvalitnější kádr, co pamatuji a odpovídá tomu i předváděná hra. Každopádně vše asi souvisí s celkovým úpadkem a zájmem o český fotbal samotný, který je v troskách, o čemž přesvědčuje na mezinárodní scéně reprezentace i fotbalový svaz. Co ovšem postrádám nejvíc, je totální abscese patriotismu Jablonečáků, která se začala v posledních letech vytrácet. Pro život jsou tu docela složité podmínky (dlouhá zima, hodně sněhu, léto proprší) a dále pak většina slušných pracujících lidí na Jablonecku asi těžce nese, když vidí, jak jejich peníze z jejich daní mizí ve státní kase na sponzorování nepřizpůsobivých občanů, poflakujících se přes den po městě. To jsou všechno aspekty, které dohromady dají rovnici, že Jablonečák prostě na fotbal nemá chuť a náladu.

Co se ti vybaví, když se řekne Slovácko ?
Když se řekne Slovácko, vybaví se mi slivovica a seriál Slovácko sa nesúdí.

Jak vzpomínáš na domácí zápasy Jablonce se Slováckem, utkvěl ti některý více v paměti ?
V hlavě mi utkvěli dva zápasy. Jeden jsme v třeskutém mrazu a ve sněhové kalamitě vyhráli 1-0 brankou Míry Baranka. Přesto přijelo docela dost fanoušků ze Slovácka a fandili oblečení jenom do půl těla a jejich choreo byly přeškrtnuté lyže a sáňky. Dále si pamatuji zápas tuším z předminulé sezony, kdy byl v Jablonci viděn atraktivní zápas se šťastnějším koncem pro nás, ale Petr Švancara dal tenkrát dva krásné góly a byl určitě nejlepším hráčem na hřišti.

Navštívil jsi někdy utkání v Uherském Hradišti, jaké jsi měl případně dojmy ?
Několikrát jsem byl ještě třeba v Drnovicích, ale v Uherském Hradišti bohužel ne. Posledních 7-8 let mi zaměstnání bohužel nedovoluje absolvovat delší výjezdy. Snad se to někdy změní a podívám se i do Hradiště.

Chystáš se osobně na vzájemné pondělní střetnutí a kolik si myslíš, že by z Jablonce mohlo dorazit fanoušků ?
Jak jsem výše uvedl, na zápas nedorazím a vzhledem k tomu, že se hraje v pondělí, tak tipuji, že dorazí tak dvě až tři desítky fandů.

Jak hodnotíš 1.FC Slovácko jakožto účastníka české nejvyšší fotbalové soutěže ?
Rozhodně jsem rád, že Slovácko v lize je. Protože jsem z Jablonce, přeji spíše týmům z menších měst, jako jsou Slovácko nebo Příbram (na druhou stranu doufám, že érám Blšan, Drnovic nebo Bohdanče už definitivně odzvonilo, ve fotbale by krom jiného se měl prezentovat i region, což mi nejde ruku v ruce s fungováním vesnických týmů na nejvyšší úrovni). Vadí mi, že v lize jsou pouze tři týmy z Moravy a pět z Prahy, atraktivita ligy tím podle mě strádá. Do ligy určitě patří i Brno, Opava nebo Zlín. Doufám, že z druhé ligy minimálně jeden moravský tým postoupí na úkor pražského (přeji to Opavě). Slovácko praktikuje útočný fotbal a v kádru má bojovníka Míšu Kordulu, který byl dlouhé roky v Jablonci. Líbí se mi hra stopera Košúta nebo drzost a technika Ondřejky. Naopak pifku mám na Vašeho bránkaře Filipka, který v minulé sezoně fauloval na výletě našeho brankáře Valeše, vyrazil mu zub a z následné skrumáže padl vyrovnávací gól v nastaveném čase. Ale i tyto okamžiky tak nějak k fotbalu patří.

Jak vysoko v pomyslném žebříčku fanoušků v ČR u tebe figurují fanoušci Slovácka ?
Podle mě momentálně má nejlepší fanoušky v lize Plzeň, druhé místo bych rozdělil mezi Vás a Bohemáky. Atmosféra na Vašem stadionu je bezvadná, povzbuzujete celý zápas a zapojuje se i více lidí na stadionu, což mi v Jablonci chybí a bohužel to asi lepší nebude.

Zaznamenal jsi, že slováčtí příznivci získali v uplynulé sezóně ocenění pro nejlepší fanoušky a myslíš, že si tuto trofej zasloužili ?
To mi opravdu uniklo, ale určitě jste si trofej zasloužili, i když teď válí Plzeňáci, snad jim to vydrží dlouho. Na San Siru jich přijeli čtyři tisícovky a vytvořili super atmosféru, stejně jako při domácích pohárových zápasech v pražském azylu.

Jak bys celkově zhodnotil fanoušky Slovácka a jejich činnost ?
Výše už jsem něco popsal, ještě bych vyzdvihl, že se chováte a fandíte slušně, neprovází Vás excesy, což svědčí o tom, že o fotbal Vám jde hlavně a tak by to mělo být. Dokážete vytvořit domácí atmosféru i reprezentaci, ne náhodou nejlepší český fotbalista všech dob, Pavel Nedvěd, odehrál svůj poslední zápas za reprezentaci na Vašem stadionu.

Je něco, co bys u slováckých příznivců vyzdvihnul a naopak co by mohli ještě vylepšit ?
Těžko říct, výše jsem popsal asi vše, co jsem chtěl, takže už snad jen popřeji, aby Vám fandění vydrželo v nastavených kolejích.

Jaký tipuješ výsledek nadcházejícího vzájemného utkání ?
Ač David Lafata řádí jak černá ruka, klíčová bude podle mě absence Víti Beneše, takže vzadu to s Doškem budeme mít těžké. Tipuji stejný výsledek jako v minulé sezoně čili 1:1 (Došek:Lafata).

 FansHonza, Fanaticos
 

Jméno Heslo
text
  • Babu - 06.10.2011, čtvrtek, 00:47
    (0)

    kde se ztratilo těch 30lidí po cestě na UH stadion?:))

  • juancarlos - 03.10.2011, pondělí, 23:22
    (0)

    přesně jak říkáš Babu, to je prostě ten čecháčkovský "objektivní" pohled na věc. Plzeň má momentálně tak možná nejvíc vandráků, Jablonecký kotel má maximálně tak 100 lidí a prakticky žádné chorály a s tím repre to byl taky ustřel. Jako nic proti tomuto klukovi osobně nemám,ale zřejmně chodíme úplně na jiné fotbaly:-))

  • Babu - 02.10.2011, neděle, 17:48
    (0)

    hezké hezké, ale je tam několik zásadních chyb :D 1) v kotli Jablonce je tak 100 lidí a slyšet je fakt nejde, 2) Plzeň určitě nemá nejlepší fanoušky, tady tito sezónní pseudofans, kteří se nabalili při neočekáváném úspěchu taky brzy odpadnou a Plzeň se zas vrátí v rámci fanoušků tam, kam vždycky patřila - do slabších partií, 3) neděláme atmosféru na reprezentaci :-D , 4) je škoda, že nás hodnotí člověk, co nikdy neviděl fanaticos na domácím stadionu. Ale jinak se vyjadřuje hezky a obsáhle, dobře se to čte, jen s ním prostě v těchto věcech nemožu souhlasit :-))

  • Mr. Fulham - 02.10.2011, neděle, 17:00
    (0)

    Super čtení na nedělní odpoledne :-) Zítra 3 body.

  • Slovácko Kingdom - 02.10.2011, neděle, 08:22
    (0)

    Paráda! Velký palec hore!

  • sss - 01.10.2011, sobota, 22:45
    (0)

    ....300:-)...a jestli jich prijede v pondeli 30 tak je snad pozvu na pivo:-)

  • AmaZ - 01.10.2011, sobota, 22:35
    (0)

    Dobrý rozhovor.

  • JUVE - 01.10.2011, sobota, 22:34
    (0)

    Slusny rozhovor,ale musim rict ze jich v kotli neni urcite 200-300,ale tak 100-150 max.

  • Jerry1984 - 01.10.2011, sobota, 22:33
    (0)

    díky moc za fajn čtení..

pristi
 Další články:
05.10.2011, středa, 12:42 - Bravo aneb Report ze zápasu s Jabloncem
04.10.2011, úterý, 17:27 - Je to krásný pocit hrát - neprohrát...
03.10.2011, pondělí, 12:57 - Zaplňme kotel, hecněme okolní sektory a celý stadion!
02.10.2011, neděle, 09:28 - Mnoho povyku pro nic
29.09.2011, čtvrtek, 21:13 - Český fotbal pro fanoušky aneb kdo a proč bonzoval...
* Novější články * * Přidat komentář * * Vytisknout článek * * Odeslat článek * * Starší články
© 2007 Copyright fcslovacko.com & VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., iDNES a MF Dnes, Kurýr, Deník Sport a Slovácké noviny.
Všechna práva vyhrazena - publikování nebo šíření obsahu stránek bez písemného souhlasu je zakázáno
FCSlovacko.cz - Fanshop - FanaticosFCS - FCS - ženy
FOTO J.A.M. - Chraňme zeleň! - Úklidovka UH - Zvířecí nebe
přidat k oblíbeným - nastavit jako domovskou stránku
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace