*
30.04.2024
U19 | Rozhovor s trenérem Romanem Westem
29.04.2024
Z PLOCHY | Michal Kohút po zápase v Českých Budějovicích
28.04.2024
TISKOVKA | Ondřej Mihálik po zápase v Českých Budějovicích
28.04.2024
TISKOVKA | Jan Baránek po zápase v Českých Budějovicích
25.04.2024
Rozhovory | Budějovice - Slovácko
 
Jméno:   Heslo:  
 
*
Registrujte se v mapě fanoušků!
V mapě je celkem 979 fanoušků
*
Poslední články:
07.11.2019, čtvrtek, 08:00
Limitovaná edice mikin FCS JEDEN KRAJ - JEDEN KLUB
17.07.2019, středa, 13:03
Poslední možnost nákupu permanentek do Sektoru B3
14.01.2019, pondělí, 13:01
Do nového roku s novou bundou Sektor B3!
Poslední článek v blogu:
30.10.2020, pátek, 11:02
1. FC Slovácko získalo vý...
Poslední video
18.02.2020- Fanoušci v zápase proti Baníku
Poslední fotogalerie
05.02.2016- Fanaticos Cup 2016
*
23.04.2024
Fanoušci v zápase proti Plzni
10.04.2024
Fanoušci v zápas proti Slavii
28.02.2024
Fanoušci v zápase proti Spartě
15.02.2024
Fanoušci v zápase proti Pardubicám
04.02.2024
Sektor B3 cup 2024

Povedená sezóna ?

07.06.2011, úterý, 13:38
hluk_pipi.jpg


Ligový ročník 2010/2011 už je historickou záležitostí, 28.května bylo odehráno a odpískáno poslední kolo. Slovácko obsadilo v konečném účtování 12.pozici se ziskem 31 bodů a stalo se druhým nejlepším moravským mužstvem. Jak úspěšná to byla sezóna po fotbalové stránce, jaké jsou pozitiva, jaké negativa, co mohlo být lepší a mnoho dalších otázek, které by mohly být kladeny, mi nepřísluší rozebírat a ani nikomu z nás, o tom všem můžeme pouze s nadhledem diskutovat. Tuto stránku věci si zcela jistě zanalyzuje sportovní vedení a svými postupy se bude snažit, aby příští ročník skončil minimálně stejným výsledkem. Co nás fanoušky ovšem musí zajímat, tak to je sumarizace našich výkonů, respektive jak my jsme se prezentovali při zápasech i mimo ně.

Uherské Hradiště je nejmenší město v České republice, kde se odehrávají zápasy 1.ligy, ale i přes tento fakt příchozí diváci zajistili klubu 4.místo v tabulce domácích návštěv, když jich v průměru na jeden zápas došlo 5 597. Další velice pozitivní zprávou je cenné vítězství slováckých příznivců v anketě o nejlepší fanoušky. Trofej od Radiožurnálu převzal lídr kotle Mirek na slavnostním vyhlášení Zlatého míče pro nejlepšího českého fotbalistu v Praze. Již z těchto dvou skutečností lze vyvodit, že fanoušci se tento rok velmi dobře činili, ale pojďme si průběh sezóny blíže popsat, ať vidíme, v čem jsme udělali pokrok, na co navázat, na co můžeme být pyšní a i naopak v kterých bodech je činnost potřeba zlepšit, abychom byli ještě lepší a cenu zaslouženě obhájili. Níže nabízím příklady, z čeho mohl mít fanoušek Slovácka radost a na druhé straně kde se objevily nějaké chyby.

CO SE POVEDLO ?

1. Početný kotel
O aktivní fandění Slovácku byl letos zájem a sektor B3 byl v mnoha zápasech tzv. k prasknutí. V průběhu sezóny se často volalo po rozšíření kotle do vedlejší části B2. Prakticky to nebylo příliš možné, ale vzhledem k tomu, že B3 byl v drtivé většině vyprodán, tak jsme dostali zelenou k rozšíření pro nadcházející ročník. Uvidíme, jestli zájem setrvá nebo ještě lépe, jestli se zvýší a nebudeme se muset mačkat jak sardinky.

2. Nové chorály, vlajky, vydařená chorea
Aby se fandění na stadionu nestalo stereotypním, tak je potřeba časem obohacovat zásobu chorálů. To se na zdejší scéně daří plnit takřka na jedničku. Během zápasů uplynulé sezóny diváci slyšeli nově např. chorál "Moravo, Moravo, jak jsi krásná Moravo..." či chorál "Hochu, hochu, hochu, už jsme tady, vždyť to znáš..." Ovšem naprostým hitem se stalo magické "Oooo-o!"
Respekt si kotel získává i svou podobou. Díky usilovné práci několika jedinců (financovatelé, návrháři motivů, objednávatel, věšitelé vlajek na tyče...) byl kotel vyzdoben mnoha obouručkami, velkými mávacími vlajkami, velkými vlajkami na síť a zápas proti Brnu byl ve znamení mávacích vlaječek rozesetých po celé severní tribuně.
Skvělou práci v oblasti chorea odváděl Riedlss aspol. Excelentní díla vždy při zápase sklízela zasloužený potlesk.

3. Zapojení celého stadionu (spolupráce kotle s ostatními tribunami)
Pokřik modrá-bílá již před časem zdomácněl a během této sezóny spolupráce nabrala ještě více na obrátkách. Mužstvo bylo hnáno bouřlivým "Slovácko do toho" a na síle získává i chorál "Modrobílé tluče srdce mé-Slovácko to dneska vyhrajé..."

4. Support v Brně a Olomouci
Naše vrcholná představení ! Na podzimní derby v Brně se odjíždělo s velkým nažhavením, všichni cítili velkou příležitost položit na lopatky tehdy trápícího se soupeře, který nás pravidelně poráží, ale po naprosté frašce v úvodních minutách utkání zbyly tři možnosti: jet dom, otráveně trpět při zbytku zápasu nebo komedii na trávníku ignorovat a spustit peklo. Naštěstí zúčastnění pochopili, že poslední varianta je správná a na Srbské se spustil fanatický, famózní support, o kterém se hovořilo ještě dlouho po zápase a na upomínku byla vytvořena trička "7:0 - Byl jsem při tom".
Skvělý výkon Fanaticos předvedli i při jarním derby na Hané, kam cestovali netradičně vlakem. Z hostujícího kotle sálala obrovská energie hned od začátku nezávisle na vývoji utkání a z atmosféry, kterou vytvořili slováčtí příznivci, se pořádně rozplývali i příslušníci olomouckých barev. V paměti všem zůstane nespoutaná pařba na "Oooo-o". Vítězství Slovácka 2:0 korunovalo parádní výjezd.

5. Historicky první organizovaný pochod fanoušků z centra města na stadion
13.9.2010 přineslo významnou událost. V době, kdy se v Uherském Hradišti odehrávaly Slavnosti vína, byl zorganizován pochod fanoušků, dělo se tak před domácím zápasem s Českými Budějovicemi. Prezentovat fanouškovské zázemí Slovácka se vydalo přibližně 400 osob a akce přinesla velmi pozitivní ohlasy. Obdivuhodné pohledy mnoha stovek občanů všech věkových kategorií hovořily za vše. Pochod byl zopakován 9.4.2011 před utkáním s Příbramí, ale kvalit historicky prvního pochodu nedosáhl.

6. Podpora žákovského výběru na turnaji v Hluku
6.2.2011 Fanaticos opět vystoupili s něčím, co v České republice nemá obdoby. V nedělním dopoledni vyrazili do obce vzdálené 12 km od Uherského Hradiště, aby podpořili mladé naděje Slovácka a připravili všem divákům a hlavně dětem jedinečný zážitek. Akce splnila účel na 150 %, odhadem 250 klubovými barvami vybavených skalních příznivců ze všech koutů regionu zapělo veškeré své chorály, které se v hale s výbornou akustikou krásně nesly. Žákovský výběr si navíc připsal turnajové vítězství.

7. Nové písničky
I v této sezóně se fanoušci dočkali nových songů. Písně Santa Fe či Za Slováckem stát tisíckrát patří mezi velmi vydařená díla a úspěšně navázaly na předchozí songy.

8. Kvalitnější Fan Shop
Na velmi dobré úrovni funguje Fan Shop. Neustále rozšiřovaná nabídka zboží a hlavně rostoucí tržby z prodeje jsou skvělou vizitkou a zdejší scéně tento fakt napomáhá.

CO SE NEPOVEDLO ?

1. Slabá účast na výjezdech
Máme k dispozici obrovskou vymoženost, konkrétně jízdu autobusem na venkovní zápasy doslova za hubičku, ale odměny se panu Zemkovi a potažmo celému klubu příliš nedostává. Jakmile se vyjede mimo Moravu, tak počet slováckých příznivců je v hostujících sektorech nízký, podmínky jsou nalajnovány úplně k jiným číslům, než kterých dosahujeme. Jinak i v menším počtu jsme na mnoha zápasech byli jak doma (Příbram, Ústí n.L., České Budějovice apod.). Každopádně například oproti Slavii, Bohemians či Ostravě zůstáváme v tomto ohledu pozadu.

2. Rezervy v síle fandění při velkém počtu
K početnému kotli při domácích zápasech nelze nezmínit i zápornou stránku věci. Kotel disponuje obrovským potenciálem vytvořit famózní atmosféru při zápase, jelikož zastoupení má opravdu velké, ale mnohdy, především při nepříznivém vývoji utkání, spousta kotelníků jen přihlíží dění na hřišti a jejich neaktivita se pak přenáší i na ostatní členy a support vázne. Jenže právě chvíle, kdy se ne vše daří dle představ, jsou jak stvořené k tomu, abychom ukázali sílu a byli tím pravým dvanáctým hráčem. Když člověk jde do kotle, tak se předpokládá, že tam jde s tím, že se 90 minut bude bavit a podporovat klub a nějaký dílčí úspěch jej nemůže rozházet, natož aby si šel jen postát s rukama v kapse. Takový fanoušek v kotli není příliš užitečný.

3. Domácí zápasy se Spartou a s Mladou Boleslaví
Pro utkání se Spartou jsem se nepoučili z toho předchozího vzájemného na naší půdě a zápas se opět nesl ve velmi negativní atmosféře, která ničemu neprospěla. Emoce jsou emoce, Sparta je Sparta, ale příště už bychom jim měli ukázat, co je to pravé slovácké peklo.
Zápas s Mladou Boleslaví mají ještě všichni v živé paměti. Po nepovedené jarní části a výsledkovému výbuchu proti Brnu spousta lidí ukončila předčasně sezónu a situace se promítla i do sektoru B3, který byl poloprázdný a support nemohl dosáhnout kvalitní úrovně.

4. Malá aktivita lidí při přípravných činnostech
To, na jaké úrovni funguje slovácká fans scéna, je zásluha úzké skupinky lidí. Samozřejmě, že pokud by do kotle nedorazilo 450 členů, tak by se pracující jedinci mohli i na hlavu postavit a efekt by jejich činnost asi nepřinesla, ale právě proto, že naše fanouškovská obec je tak početná, tak by ruku k dílu mohlo přiložit více osob. Příprava chorea, vlajek, uklízení všeho druhu atd. jsou činnosti pracné a časově velmi náročné a vše obstarává úzká skupinka lidí, jak již bylo řečeno a nikde není napsáno, že jim jednou nedojde trpělivost. Kdyby se do aktivit zapojilo mnohem více příznivců, tak bychom se zase mohli posunout o velký kus dopředu.

POD ČAROU:

Tak co myslíte, byla sezóna v našem podání povedená ? Odpověď na tuto otázku se může individuálně lišit, ale v kontextu lze říct, že fans scéna zde zaznamenala kroky vpřed. Slovácký fanoušek měl a má možnost být součástí jedinečných chvil, které mnohdy oceňují i jiné tábory. Na pozitivní body je třeba navázat. Vydařené pořádání originálních událostí je velkým plusem, vždy dojde k oživení určitého období a fandění se pro příznivce nestává stereotypní. Kritické body mají v tomto článku sloužit jako osobní motivace, nikoliv jako urážlivé písmenkování. Chceme být přece nejlepší a v takovém případě je potřeba zapracovat na chybkách, které se asi vždy najdou, ale musíme se snažit, aby jich bylo co nejméně. Každý, kdo má modrobílé srdce, by si měl sáhnout do svědomí a zhodnotit si, jak přispěl ke zdejšímu krásnému prostředí, které je často vychvalováno v médiích. Další pozitivní krok, který tedy takový jedinec může učinit, je zamyslet se nad tím, jak přiložit ruku k dílu a podle toho dále činit. Jak již bylo zmíněno, práce stojí na malém počtu lidí a to je velké riziko podnikání. Vyšší počet aktivních lidí = velký rozkvět naší scény. Tak doufám, že to všichni vezmeme za správný konec.

Na závěr si dovolím pozvat všechny fanoušky na nadcházející ročník. Sice závěr té uplynulé se nevydařil, ale přece nezničíme tolik usilovné práce kvůli pár slabším chvilkám. Snažme se myslet pozitivně, vždyť jsme zažili tolik krásných zážitků a spoustu dalších zažít chceme. Pamatujme, hráči přicházejí a odcházejí, ale my zůstáváme !


Přeji příjemné fotbalové prázdniny a na konci července všichni na svých místech !

S pozdravem FansHonza

 

Jméno Heslo
text
  • Jiri - 09.06.2011, čtvrtek, 15:55
    (0)

    Pěkně napsáno, souhlasím se vším :-p

  • JoKeR - 08.06.2011, středa, 19:24
    (0)

    Ty pozitiva se budou těžko překonávat.

  • skabelka - 08.06.2011, středa, 15:09
    (0)

    moc hezké čtení!!

  • champyon - 08.06.2011, středa, 13:37
    (0)

    Pěkné, pěkné.

  • Mirek - 07.06.2011, úterý, 23:51
    (0)

    velmi dobře napsáno ... člověk si hned vzpomene na všechno důležité, a to je dobře, na to by se nemělo zapomínat! Jdeme dál, nyní v pauze nás čeká ještě v sobotu širůch, snad se nás tam sejde co nejvíc, ať v dalším souhrnu máš o čem psát ;-) Budu se opakovat, ale ještě jednou chválím tvůj článek, se vším souhlasím !

  • Pan Puk - 07.06.2011, úterý, 19:45
    (0)

    Pekny clanek. Kurnik ani by clovek nerekl ze se toho za tento rok udalo tolik. Kazdopadne bude tezke neklesnout na kvalite a jeste se ji snazit zvysovat.No mame se co ohanet.
    FCS Nafurt

  • AmaZ - 07.06.2011, úterý, 17:23
    (0)

    Jj, opravdu skvěle zhodnoceno. Jenom bych měl malou připomínku, která s tímto článkem nesouvisí. Jde o to, že jak je tam ten nový článek, třeba teď je tam "před třema hodinama", tak to hrozně splyne, jak je to modré. Jestli by to nešlo dat spiš třeba černě, protože sem si toho všiml jen náhodou. Ale třeba je to jenom můj problém.

  • eLucky - 07.06.2011, úterý, 15:37
    (0)

    Skvele zhodnoceni sezony! Klobouk dolu!

  • riedlss - 07.06.2011, úterý, 15:35
    (0)

    není k tomu co dodat, moc hezky napsáno.....:)FCS

  • Mr. Fulham - 07.06.2011, úterý, 15:17
    (0)

    Výborně napsáno!

  • Ykarus - 07.06.2011, úterý, 15:01
    (0)

    Velmi dobré zhodnocení celé sezony.

  • Petrov - 07.06.2011, úterý, 14:14
    (0)

    Velmi povedený článek :) Kdyby se sestavila hitparáda chorálů tak by to bezkonkurenčně vyhrál song Oooo-o

  • Babu - 07.06.2011, úterý, 14:05
    (0)

    klobůček :-)

pristi
 Další články:
19.07.2011, úterý, 17:55 - Prodej permic do kotle a supporter karet ve středu a pátek
23.06.2011, čtvrtek, 20:08 - Výjezd do Rakouska na Dynamo Kyjev aneb Všude dobře, doma nejlépe!
11.06.2011, sobota, 06:35 - Dnes na Širůch aneb Blbá nálada za námi!
10.06.2011, pátek, 15:08 - Přijďte se bavit na Širůch!
07.06.2011, úterý, 09:45 - Rozlučka s Mercedesem: V sobotu všichni na Širůch!
* Novější články * * Přidat komentář * * Vytisknout článek * * Odeslat článek * * Starší články
© 2007 Copyright fcslovacko.com & VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., iDNES a MF Dnes, Kurýr, Deník Sport a Slovácké noviny.
Všechna práva vyhrazena - publikování nebo šíření obsahu stránek bez písemného souhlasu je zakázáno
FCSlovacko.cz - Fanshop - FanaticosFCS - FCS - ženy
FOTO J.A.M. - Chraňme zeleň! - Úklidovka UH - Zvířecí nebe
přidat k oblíbeným - nastavit jako domovskou stránku
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace